Våra första dagar i Bergen

Vi är en grupp om 3 med olika inriktningar som skall spendera 3 veckor i Bergen-Norge. En från inriktning häst, en från djur och en med djur inriktning hund.

Vi började vår resa söndagen den 1 mars klockan 17.20 med att åka buss till Oslo. Bussresan tog ca 5 timmar. I Oslo bytte vi till nattåg som tog ca 7 timmar. Väl i Bergen åt vi frukost och efter det checkade vi in i våran lägenhet som är jätte fin. Efter att vi lämnat packningen åkte vi till skolan.

Vi var på Stend vidaregående skole som vi ska vara på under våra tre veckor vid 11 och träffade Tone som är våran handledare. Hon visade oss runt på de olika inriktningarna och vi planerade våran vistelse. Vi fick sluta efter det och åkte till hotellet.

Dag 2, Tisdag

Djur: Jag började nere på djur med att Aina som är min handledare visade mig vart mat och sådant fanns och vilka rutiner dom har. Sedan fick jag tömma 4 olika burar och göra rent dom för att sedan fylla dom igen.

Nästan alla djur i djurhuset var väldigt sociala och orädda. /Ida

Häst: Jag började dagen 8:45 där jag möttes av min handledare L. Jag medverkade sedan under upprop och hakade sedan på en klass på deras lektion där bedömning av foderstat och hästens status stod i fokus. Under förmiddagens lektion pratade gruppen upprepade gånger om hästens vikt, exteriör och genomgick kontroll i samband med detta för att se om hästarna bibehållt önskad vikt eller om de gått ner. Allt efter dess individuella behov. Hästarna fick kliva upp på ett podie då skolan hade en egen enhet till mätning. Lärarna höll även en genomgång av skrittmaskin och vilken funktion den fyller under förmiddagspasset. Det var ett intressant och lärorikt pass. Generellt är det relativt tydligt att Norge har ett annorlunda tänkesätt inom djurhållning jämtmot Sverige och dess djurhållning. Essentiellt att ta seden dit man kommer. * Urval av olika hästar med olika personligheter och härstamningar. * 11:15-12:00 lunch Under eftermiddagspasset stod tömkörning och klassisk körning på schemat. Jag fick tillsammans med annan elev arbeta med en fjording vilket kännetecknades som ett riktigt energiknippe med extremt mycket energi och styrka (skojar inte). Passet gick bra och efter passet så gjorde vi paktiska stalljobb efter skolans rutiner. Mockade hagar, insläpp av hästar med mera. Sedan var det slut på dagen. /Evelyn

Hund: Idag fick jag åka upp på ett fjäll som låg 1 timme och 30 minuter från skolan. Där började vi med att sela upp fyra hundar på båda slädarna som vi sedan skulle köra besökare med. Vi fick först en genomgång på hur vi skulle göra sedan var det vi själva som skulle pröva. Det var första gången jag körde släde och det gick bra och var jätteroligt! Vi var 7 elever som turades om att köra så man fick köra ganska mycket eftersom en tur gick ganska fort. I början följde vi bara släden framför och fick anpassa farten och vara beredd på svängarna men senare fick vi även testa på att vara först och säga vart hundarna skulle. När vi var klara fick vi sela av hundarna och sätta in dem i deras burar i en hundkärra och lasta in slädarna. Sen var det slut för den skoldagen! /Felicia

Efter skolan åkte vi upp på ett berg och kollade utsikten över Bergen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *