Danmark – Söndag-onsdag

Söndag: Ankomst
Vi är tre stycken tjejer som heter Minna (jag skriver), Linn och Alva som går år två på hästskötarlinjen. Vi ska tillbringa våran tre veckor långa praktik här i Danmark.

Idag kom vi fram till Roskile Tekniske Skole i Roskilde. Vi kom hit på kvällen och möttes upp av en från skolans personal. Han talade om vad vi skulle få göra, förklarade lite regler och annat. Han visade även var det viktigaste fanns (matsal, toaletter, hans kontor, receptionen med mera) och vart vi skulle bo under vår tid här.

Nu har vi kommit i ordning i våra enskilda rum på skolans internat. Imorgon ska vi jobba i stallet.

Måndag
Idag började vi kl. 08.10 i stallet. Vi fick då tillsammans med elever som hade stalltjänst släppa ut privatstallets hästar, packa och dela ut höpåsar, (frukost- och kvällspåsar skulle hänga på respektive boxdörr och eftermiddagspåsarna skulle läggas under krubban), hälla i individuella kraftfodermängder i hinkar som hängde utanför hästarnas boxar (morgon- och kvällskraft), mocka boxar med djupströbäddar, sopa stallet, lägga ut hö i en av hagarna och sopa och damma mjölk-/torkrummet och sadelkammaren.

Sedan fick vi ta in varsin häst som vår handledare tilldelat oss. Jag fick en super mysig lite äldre valack som heter Filur. Alva och Linn fick varsin sjuåring som var några år efter i utbildningen. Dem var dock snälla och trevliga att rida. Först tog vi in dem från hagen. Sedan gjorde vi i ordning dem, red dressyr i 30 minuter, gjorde i ordning dem och utrustningen efteråt och tog till sist ut dem i hagen.

Efter lunchen fick vi vara med och hjälpa till när åttonde- och niondeklassare fick vara i stallet. Vi hjälpte dem att ta in hästarna, göra i ordning dem, att leda dem till ridhuset, att rida (hjälpte dem upp, ledde omkring några och longerade några), göra i ordning dem efteråt, släppa ut dem och städa efter oss i stallet.
Vi fick även vara med lite efteråt och innan stallet när läraren berättade lite om hästar, hästsporter, jobb med hästar med mera. Vi fick sluta 45 minuter tidigare då vi var helt klara.

Under vår lediga eftermiddag valde vi att handla snacks på en mack. När vi kom tillbaka så var det redan kvällsmat så vi satte oss och åt. Efter det gick vi till respektive internatrum.

Tisdag
Idag började vi samma tid som igår med att ställa upp alla hästar i skolstallet på gången. Sedan smörjde vi deras karleder och kotor med mugg-salva och släppte därefter ut alla i tre olika hagar.

Eftersom att det var för mycket folk i stallet fick vi efter det putsa träns, borsta av det värsta på schabraken för att sedan lägga dem i tvätten, lägga på nya schabrak och borsta av sadelgjordarna.

När klockan var ungefär halv tio fick vi hämta grejerna till hästarna vi tilldelats. Linn & Alva red samma som dem red igår, jag valde skolans enda ponny. Hon heter Feli och är 22 år gammal men supersnäll, pigg och välutbildad. När vi lagt grejerna i privatstallet ,där det finns uppbindningsplatser, hämtade vi in hästarna från hagen. Vi gjorde sedan i ordning dem lite snabbt och red därefter markarbete och dressyr. Feli älskade verkligen att gå över bommarna.

När vi ridit klart gjorde vi iordning dem för att gå ut i hagen, släppte ut dem i sina hagar, sköljde av betten, la tillbaka hästarnas saker i sadelkammaren, sopade stallet, rengjorde våra skor och gick sedan till lunchen (det heter förresten frukost på danska)

Efter lunchen gick vi tillbaka ner till djurstallarna (skolstallet, fårens lada och kornas lada sitter ihop). Vi fick gå in till skolans GIGANTISKA köttkor. Vi fick knyta grimmor av snören och sätta dem på kalvarna för att sedan leda dem till ridhuset. Vi tog den yngsta kalven som heter Rammstein. Han var inte alls van vid grimma och hantering på det sättet så vi hade fullt sjå med att hålla koll på honom. Han är inte van vid att gå på andra underlag än en tjock bädd med halm. Hans ben var därför felställda och mycket svaga. Han hade svårt att gå så vi tog det så lugnt med honom som möjligt. De andra eleverna som ledde äldre kalvar hoppade och sprang med sina, och släppte dem sedan lösa i ridhuset. Rammstein blev mobbad av de äldre så vi fick ta ut honom och stå med honom utanför en stund.

Efter att vi gått tillbaka med korna stod vi och mös lite med lammen. Sedan tog de andra eleverna med fyra stycken till ridhuset genom att köra dem i en gallerbur med en traktor. Dem släpptes sedan lösa i ridhuset en kort stund och kördes därefter tillbaka till sina mammor. Till sist rengjorde vi rent våra skor ännu en gång och fick sedan sluta 1 h tidigt, eftersom att vi blev klara tidigt.

Eftermiddagen tillbringade vi på våra enskilda rum, åt mat ihop och stod och pratde en lång stund med varandra innan vi gick och la oss. Vi börjar redan få mer koll på språket och rutiner!

Onsdag
Idag fick vi göra ungefär samma sak som i måndags, dem enda skillnaderna var att vi fick göra stallet (mocka djupströbäddar, fylla på ny halm, packa frukost-, eftermiddag- och kvällspåsar och sopa stallgången) istället för att rengöra utrustning och fick vi hålla en lektion för åttondeklassare. Det gick helt okej, några kunde svenska men med andra fick vi ta det på engelska.

Vi har kommit in i de flesta rutinerna och trivs mer och mer varje dag. Våran handledare är superrolig och snäll mot oss.

Ett svar på ”Danmark – Söndag-onsdag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *