Belgien – första veckan

Jag går sista året på lantbrukslinjen och spenderar därför min praktiktid på en mjölkgård här i Belgien. Nu har den första av 3 veckor gått och wow vad mycket intryck att ta in. Det började med att jag på resedagbok (söndag) kom till familjen jag bor hos. En jättefin familj med tre ungdomar, varav en (Luka) läser djurlinjen på skolan Kogega som Kvinnersta har kontakt med. Familjen bor i ett fint hus i ett villaområde 2 km från gården jag har praktik på.

På måndagen åkte vi sedan till gården. Det är som sagt en mjölkgård, med omkring 250 mjölkande och totalt 500 djur. Det är ett familjeföretag bestående av 4 familjemedlemmar och några anställda/ extraarbetare, varav en av dem är Luka som jag bor hos. Luka var med mig första dagen på gården. Just denna dag höll de på att skörda gräs, vilket dom lagrar i plansilos så vi hjälpte till att täcka den. Jag fick se hur mycket av gården funkar och fick vara med på kvällsmjölkningen. Mjölkningen sker i ett ganska nybyggt stall med ”grop” och 16 platser på varje sida. Tar ungefär 2 timmar.

Familjen på gården är också såå snälla, enda tråkiga är att det endast är en person som kan mer engelska än bara ett par ord, men det funkar.

Varje dag har jag fått välja om jag vill jobba förmiddags- eller eftermiddagspass. Jag har valt att varje dag börja tidigt då jag gillar att ha eftermiddagarna lediga. Detta har betytt att jag har börjat 04.30 varje morgon för mjölkning. Sedan har resten av dagen fyllts med vardagssysslor som hör mjölkbondeyrket till – såsom rengöring av boxar, seminering, klövverkning, veterinärbesök och dräktighetskontroll och mycket mycket mer.

Mycket är exakt som det jag är van vid hemifrån. Det som skiljer mest är lagarna skulle jag säga. Här är det inget måste att djuren ska gå ute, man får använda taggtråd och kalvarna får gå i ensamboxar längre än i Sverige. Korna på gården jag är på får dock gå ut, så jag tror definitivt att jag kommit till ett himla bra ställe, dom bryr dig genuint mycket om sina djur.

Helgen. I lördags åkte vi till staden Turnhout för att gå på en liten marknad, fika och kolla i affärer. De har mycket samma affärer här som hemma. På söndagen hade skolan ”Kogega”, som jag nämnde förut, öppet hus så vi åkte dit för att kolla. Mycket stor och fin skola. Här är några bilder därifrån:

Så har min vecka sett ut. Vi hörs mer senare.

/Emma

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *