Från start till slut av denna vecka

Nu har vi varit här i Tourmaniemi i ähtäri snart en vecka och vid det här taget så börjar man lära känna mer o mer personer. Finnar är väldigt snälla men även väldigt blyga så det är inte många som vågar gå fram o snacka med oss.

Resan hit med viking line gick bra och allt gick som det skulle o resan från Turku som även är åbo tog det ungefär 4-5 h och jag kan ärligt säga att våra svenska radio kanaler är mycket bättre än dom finska. När vi kom till skolan blev vi presenterade för några lärare o rektorn samt fick en presentation av Finland och skolan.

I tisdags så var det en speciellt dag för dom finska invånarna, nämligen någon slags ute dag med skidor. En dag då man tar med eleverna ut på 5 mil långt spår o sedan äta ärtsoppa som är en huvudrätt bland finnarna, så vi testa på att både åka skidor och gå med snöskor samt äta ärtsoppa, vi fick oxå en skogsuppgift på finska som man skulle lösa i skidspåren på olika stationer.

I onsdags så hade vi skogsmaskins dag som resulterade i att vi bara satt o kolla på när en finsk elev körde en ponsse beaver skördare samt få en inblick i hur skolgången fungerar för finnarna.

I torsdags var det dags att ta på sig huggarkläderna o bege sig till såg rummet där man halva dagen rengjorde, slipa sågkedjan o kolla så att allt fungerade som det skulle med motorsågen för att sedan åka ut i skogen, vi fick fälla en lärk och enligt finnarna så använder dom sig av 10% av diametern av trädet för att avgöra en brytmån som då resulterade i att den skulle va 5 cm bred och vi som är van med att använda ungefär 2 cm råkade då göra lite för liten brytmån men det gick ändå, dom använde sig inte av en kil utan brytjärn o attack och eftersom brytmånen är Så tjocka så får man ta i allt man orkar eller använda attacken för att få ner träden.

I dag fick vi ungefär 30 minuters sovmorgon då vi åkte med fritidsledaren Virpi till den andra skolan som ligger inne i äthäri där vi sedan träffa upp titta som är språklärare i både svenska och finska och vi var med på en av hennes svenska lektioner där vi fick presentera oss och prata på engelska om våran skola o lite om Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *