Ny vecka nya möjligheter. Danmark

Hej.

Jag började andra veckan med att ta Partybussen in till Roskildes utkant där Vilvarde ligger. Partybussen är för er som undrar precis vad det låter som, det är en buss med tonade rutor och svart inredning, bussen är utrustad med ljudsystem, blinkande ledljus, diskokulor, kylskåp och en viss sorts stång i mitten, dessutom fanns det ett gäng med soffor längst bak. det var lite äckligt att åka med, men det gjorde inte så mycket då bussresan bara varade runt tio minuter.

Vilvarde är en del utav Roskilde Tekniske Skole. Här ligger de flesta utav utbildningarnas ”baracker” där utbildningarnas praktiska ämnen tar plats. det är även här som skolan har sitt djurhus för exotiska djur, några exempel på djurslag som finns här är orm, ödlor, apor, sköldpaddor, fåglar, gnagare och två ”exotiska” getter.

Själva djurhuset var mycket mindre än vad jag förväntat mig då många hade hypat upp det. När jag nämnde det för den läraren vi hade, så berättade han att dom inte kunde ha fler djur då de anställda och eleverna bara får en och en halv timme per dag att bli färdiga med all skötsel och fodring, därför skulle dom vara tvungna att byta ut något djurslag om de ville ha in något nytt. Det kändes lite konstigt då jag tidigare fått höra av andra lärare att skolan höll på att skaffa sig en Zoo status när det gäller djurhållning, och där med få möjligheter att ta hand om/köpa fler och mer exotiska djursorter. När jag frågade hur det låg till. Sa han att den största anledningen varför dom försökte få bättre status var så att dom kunde få behålla två stycken individer av en specifik ras apor (vars namn jag tyvärr inte kommer ihåg). Dom aporna var för tillfället bara utlånade till skolan ifrån ett Zoo för att se om skolan är kapabla till att ha sådana djur under deras skötsel.

Hela förmiddagen gick jag med en klass blivande djurvårdare, i klassen var åldrarna väldigt varierande då den yngsta var 16 och den äldsta var 26, det märktes inte mycket då alla umgicks med alla oavsett ålder och kön. Dom var dock väldigt fysiska mot varandra och tvekade inte med att brotta ned eller slå varandra utan riktig anledning, men det kanske är så dom danska ungdomsnormerna ser ut, vad vet jag.  Alla var jättetrevliga mot mig. Även fast dom kände sig lite osäkra på engelskan så försökte dom sitt bästa för att svara på mina frågor och ställa egna! När vi fick praktiska uppgifter så blev jag ihop parad med en kille på tjugofyra år som bara ett år tidigare hoppat av sin (enligt han) riktigt bra betalda tjänst inom den danska flottan. För att han hellre ville ha ett roligt jobb än ett bra betalt men mindre kul jobb, det fanns ganska många fler anledningar till avhoppet med dom tror jag att jag skipar! 😉

Efter en hektisk lunch med missade bussar och bortplockad mat, så mötte Linn upp mig vid skolans stall. Där fick vi hjälpa till lite vid ett besök av åttor och Linn fick rida. Jag skulle fått rida om jag velat men eftersom det är ca två veckor kvar på vår praktik här, så känner jag det är bäst att förebygga så mycket skador som möjligt.

Förhoppningsvis går resten utav veckan smidigt. Men då gäller det att ligga i och tjata på de lärarna vi ska ha. Då dom inte är de bästa att säga till vart och när vi ska träffas inför nästa lektion.                                                                                     Ha det gött //Jonis

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *