första dagen!

Hej!

Efter den låg resa ned i går är vi nu på plats här på Roskilde Tekniske Skole. Resan gick bra och smidigt. Med andra ord så tappades Linn bara bort en gång. 😉

Efter att vi fått våra rum och ställt av oss väskorna så fick vi en snabb rundtur på skolans område, i ladugården var det en kalv som lyckats rymma ifrån sin inhägnad, med det gick snabbt att åtgärda. Vi spanade också in fåren och efter det fick kela lite med deras mysiga tjurar.

Tyvärr så var det lite fel i kommunikationen. för när vi sen tog oss en närmare titt på våra rum, så insåg vi att det varken fanns täcke eller kudde vilket vi antog fanns då de bara sagt åt oss att ta med sängkläder. Kanske så räknas täcke och kudde som ”sängkläder” här i Danmark men vad vet jag. Det problemet löste sig snabbt då den trevliga Anders ”rektor” för skolans lantbruksdjursdel kom med leverans av ”sängkläder” 😉

Eftersom vi kom dit på en helg så finns det inte någon personal på plats, med andra ord ingen lagad mat. Då fanns det ett rum där eleverna som bodde kvar under helgen kunde gå och hämta yoghurt, te, bröd och plocka fryst halvfabrikat, det fanns bara och välja mellan två danska klassiker, tyvärr kommer jag inte ihåg vad het var för något men det såg helt okej ut. Anledningen till varför det fanns färdig mat att hämta var för att dom ville hålla koll på sjukdomar och smittor. Så om någon skulle bli tex, magsjuk så skulle dom veta att det var deras mat som orsakat det. Därför var det viktigt att man inte tog med sig mat utifrån. Där blev det också en krock i kommunikationen då vi fått höra att det skulle finnas ett kök där vi själva kunde tillaga vår middag, alltså så tog vi med mat att tillaga ifrån Sverige, det var ju bara att kasta det vi tagit med oss…

första skoldagen gick bra då vi började med praktiskt arbete i ladugården och stallet. Man delades in i små grupper och fick olika arbetsuppgifter runt om bland djuren. När man var färdig hoppade man på nästa uppgift. Det var lite märkligt då nästan alla lantbruks djuren var i en och samma byggnad men i olika avdelningar. Man vandrade igenom avdelningarna utan något som helst hygien tänk. Man kunde gå ifrån att mocka skit hos hästarna till att fodra hos nötkreaturen. De hade inte häller några krav på specifika arbetskläder eller skor men dom rekommenderade att ha stålhättaskor.

När klassen vi gick med skulle ha teoretiska lektioner, fick vi i uppgift att hjälpa måla ett släp som skulle användas för att så sockerbetor. Vi tror att det var ett ”hemmabyggd” släp men vi fick aldrig något riktigt svar på den frågan.

Efter frukost (lunch) fick vi möjligheten att vara med på en kurs för blivande eller redan färdiga djurvårdare på Zoo, kursen leddes utav en väldigt trevlig man som gärna skämtade om svenskar och vår kultur, det var förövrigt han som hade ansvar för att bygga om hela Universeums regnskog. Dessvärre var kursen helt på danska, så vi och vår godtyckliga handledare Julia tyckte det var snällast att låta honom ha kursen och slippa oroa sig för oss. Vi kom gemensamt fram till att vi skulle få vara med på deras teoretiska lektion imorgon, då han skulle ha lite extra genomgångar med oss. Med den överenskommelsen så fick vi sluta tidigare än planerat. Jag tror nästan att det var lite nyttigt att få ta det lite lugnt eftersom man var jättetrött i huvudet efter alla dessa nya rutiner och intryck

Ha det gött //Jonis

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *