Två dagar med kossor

Vet att vi egentligen skulle ha skrivit ett inlägg i söndags och igår men i söndags gjorde vi bokstavligen ingenting och igår glömde vi så detta kan bli ett längre inlägg, jag ska ändå försöka hålla mig till ett lagom inlägg.

I söndags som sagt gjorde vi ingenting, vi alla saknade hem lite grann så det slutade med att ingen ville göra nått vilket också var skönt. Igår var vi hos kossorna hela dagen. På förmiddag gjorde vi i ordning mjölk och gav mjölk till en ny kalv och en äldre kalv som har en tvilling, eftersom den har en tvilling så är dom båda två väldigt små och man vill helt enkelt se till så att den får i sig en viss del mjölk varje dag och att den får i sig mer grov- och kraftfoder.

Efter det diskade vi och sedan så skrapade vi ner skit från liggbåsen och foderplatsen(där kalvarna står när dom äter) och hade in halm till dom. Det fanns en kalv som var helt crazy som ville leka med en hela tiden, den blev lite jobbig till slut men den var såå sjuuukt söööt. Sen råkade någon(jag) kasta halm på Ellen när hon var inne hos kalvarna. ;D

(Ellen innan och efter jag kastade halm på henne)

Efter det så skrapade vi mer skit hos kvigorna och sen gick vi på lunch. Efter lunch stod jag med en högtryckstvätt och försökte få bort all is vid två olika utgångar till ladugården, det tog väääldigt lång tid eftersom det var jättemycket is men jag tyckte det var kul. Dom andra bar lite plankor och körde minilastare. På kvällen så spelade vi biljard, pingis och så chillade vi, vi var väldigt trötta efter dagen och glömde nästan bort att vi skulle ha kvällsmat dessutom.

Idag skulle dom klövverka kossorna, det var vid den utgången jag hade tagit bort is för att kossorna inte skulle halka. Kossorna skulle då gå in i en verkstol där dom höjdes upp via två band under magen, sedan satte man ett rep med en plattsida runt benet på kon och sedan kunde man vi ett klick höja upp klöven så att man kunde arbeta med den. Lättare sagt en gjort. Hela förmiddagen stretade kossorna emot och vägrade gå, man märkte snabbt att dom var väldigt stressade och visste precis vad som skulle hända. I början var jag med en del och vallade kossorna efter verkningen ut och sedan in i en annan ingång i ladugården men fick även vara med och tvinga upp dom till verkstolen. Jag förstår varför kossorna hade trauma. Det blev heller inte bättre när det ställer sig 6 elever där inne som försöker flytta på dom.

Det värsta var dock när han som verkar klövarna virar ut ett rep från maskinen, repet ser ut som en snara och den kastar han runt halsen på kon och sedan klickar han på maskinen så att kossan stryps om den inte går. Det såg hemsk ut och man såg hur hela kossan trots det försöker kämpa emot. Den värsta gången var när kossan hade virat in sig i repet och huvudet bara böjdes ner mot benet och den försöker i panik ta sig loss medan den knappt får nån luft.  Dom gör dessutom inget åt det fören det nästan redan är försent, då hjälper dom kossan loss innan dom dra in henne i verkstolen. Jag förstår på ett sätt varför man använder en sån här metod med att ha ett rep man kan fästa i kon och dra in den, för dom här kossorna vägrade flytta sig åt nått håll, det gick liksom inte. Men det finns så många andra sätt man kan göra det på, gör om snaran till en grimma(det gjorde han faktiskt en gång) och träna mer hantering av kossorna så slipper det bli ett stressmoment varje gång dom ska göra detta.

Efter en stressfull och dramatisk förmiddag åt vi lunch(mackor IGEN) på ca 10 minuter innan vi fick springa tillbaka till ladugården. Denna gång var det bara jag och Emma som skulle försöka få in kossorna till verkstolen. Det gick förvånansvärt bra och kossa efter kossa gick på utan problem, dom 3 sista hade vi dock problem med då dom inte ville alls överhuvudtaget. Dessutom var jag och Emma rätt så slut i hela kroppen efter att stått där majoriteten av hela eftermiddagen och försökt flytta på 600kg varje gång vi skulle få in en ko i verkstolen. Vet inte hur många gånger jag blev klämd mellan kossor men det gjorde fruktansvärt ont till slut. Metoderna var dessutom mycket bättre på eftermiddagen, snaran kom inte fram en enda gång, det måste vara för att jag och Emma är så awesome på att flytta kossor haha. Dom var också lugnare när vi väl ville ha hjälp. Ellen stod och kryssa alla kossor som kom in så att man visste vilka som hade blivit verkade och vilka som inte hade blivit det

På slutet hade vi en snabbis med teori om klövar och klövsjukdomar innan vi äntligen fick gå och äta RIKTIG mat och efter lite kaffe blev det genast lite bättre. Har nu duschat och skrivit det här inlägget, känner mig helt mörbultad och ska ligga i sängen och vila mig till kvällsmaten, har seriöst världens största blåmärke på armen och på ryggen där jag blev klämd mellan en ko och gallret. Imorgon ska vi vara på aqua, ÄNTLIGEN SKA JAG FÅ FISKA IGEN YAAAAAY. Jaja, saknar alla där hemma, hoppas ni har det bra <3Under kan ni hitta bilder på hur verkningen såg ut från våran vinkel.

MVH

//Julia <3

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *