Norge – Dag i ladugård

Idag har jag varit en hel dag i ladugården. På förmiddagen var jag med Jennie och Sebastian.
Vi fick gå efter en morgonlista på vad som skulle göras och först skulle mjölkfilter bytas. Sedan blev det att b.la. fodra några kalvar och en amko med kraftfoder, skrapa skit/strö och tvätta mjölkroboten. Sedan fick jag vara med och desinficera båsen med ett rosa pulver, vilket görs en gång i månaden för att förhindra smittor och främja hygien. Till sist började vi med att flytta runt kvigor i de olika gruppindelningarna och då var det oftast så att de tre största kvigorna i föregående grupp (yngre) skulle flyttas till gruppen bredvid (äldre) o.s.v. Efter det blev det lunch.

På eftermiddagen blev jag själv och fick jag fortsätta flytta omkring kalvar och kvigor. Sedan fick jag åka i en minilastare utomhus och sortera säckar, däck och gammalt foder i högar som sedan skulle slängas. Efter det fick jag flytta de sista kalvarna, samt halma hos dem och skrapa skit.

En stor skillnad på den här ladugården, jämfört med vår, var att mycket gjordes med hjälp av teknisk utrustning. T.ex. hade de en mjölkrobot som skannade för att se vilken ko det var (få tillgång till information), tvättade juver, började sätta på spenkoppar och sedan mjölka en viss mängd. Det man fick göra själv var att kolla till roboten ibland och tvätta den utvändigt. Ett annat exempel är foderroboten som åkte fram och tillbaka en gång i halvtimmen för att skanna och ge grovfoder/sopa. De hade även skrapor som regelbundet skrapade bort avföring och urin från golven, men det som kom i båsen fick man skrapa för hand. Man kan alltså konstatera att flera av de mer tidskrävande sysslorna gjordes med hjälp av teknisk utrusning och därmed blev det mer tid över för att göra andra sysslor.

Nu har jag varit här och haft praktik i snart 3 veckor och det har gett många erfarenheter, upplevelser och nya vänner. Personal som elever har tagit hand om en så bra och det märks verkligen hur social skolan är genom ”familjekänslan” som utstrålas, samt aktiviteter som anordnas. Det har varit så roligt och maten är mycket god (det erbjuds även efterrätt ibland). Nu har våren börjat komma, så snö och is börjar smälta mer. Men snart blir det att ta sig hem till Sverige igen…

 

Hälsningar Rebecka N

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *